• Sarah

Bildkomposition - The Magos

Uppdaterad: 1 okt 2018


Torsdagkväll, sambon jobbar och jag är ensam hemma. Varit på second hand för att fynda lite fotoprops utan någon tur och fick lämna med en tom korg. Fotoabstinensen var påtaglig och när jag pratade med en kompis kom plötsligt en ide! Så jag skred till verket och lyckades skapa denna bilden. Jag är supernöjd och tänkte dela med mig av hur jag gjorde den.

Mitt första problem var att jag inte hade en tillräckligt stor bok. Men sambon har några riktigt snygga böcker i bokhyllan så jag lånade en. Den är tillbaka i hans bokhylla nu, lovar. Min tanke var att använda blixt för att ljussätta då den var sent på kvällen och solen hade gått ner. Jag hade inget ljus från fönstret. Jag fick upp blixt och sändare på kameran och startade min mobilapp för att börja ta självporträtt. Och blixten avfyrar inte när jag tar bilden via appen. Suck och pööh. Men.. Ljuset blev rätt coolt med bara taklampan, så vi kör på det tänkte jag!


Jag började med att ta bild på mig själv, utan boken och sedan på bara boken och på händerna. Viktigt när man slår ihop flera bilder till en bild är att få perspektiven rätt på varje individuell. Jag fotades med kameran i jämnhöjd med mig, då var boken tvungen att vara det med annars hade det sett konstigt ut. Totalt använde jag fem stycken bilder för att skapa den slutgiltliga. Eftersom rummet jag fotar i är rätt litet och jag behövde ha med hela mig fick jag använda min Canon 35mm F.2 som legat och samlat damm i garderoben ett tag nu. Kul att det kommer till användning igen!


Därefter börjar det roliga och krångliga. In med bilderna i Photoshop! Där började jag med att sammanfoga de första två bilderna och att fixa till bakgrunden då jag inte hade tillräckligt på ena sidan. Jag tyckte även att mitt hår var lite platt så jag gjorde det lite större genom att dubblicera delar av håret och flytta ut det lite, samt funktionen liquify. Jag var inte så noga med att fixa håret så mycket nedanför axlarna för boken skulle täcka det ändå.

Därefter var det dags för boken. Jag började med att frilägga den och placera in den rätt i bilden. Fötterna stack fram under den vilket jag fann lite störande så jag klonade bort fötterna. Sen frilade jag de båda händerna, förminskade dem och placerade dem på boken. För att skapa djup i bilden och göra den mer sammanhängande la jag till oskärpa på både boken och händerna. Det gör även att fokus faller mer på ansiktet.


När själva bilden var ihopsatt var det dags för lite färgkorrigering där jag drog ner mättnaden en del för att få den ton jag ville ha. Jag ljusade även upp mitt ansikte lite för att ge mer fokus dit för betraktaren. För att få bilden lite mer "artsy" med lite struktur la jag en bild av ett hopskrynklat papper över alla lager och ändrade photoshops blending mode från normal till soft light. Det blev ganska skarpt så jag drog ner opaciteten ganska rejält på lagret tills jag blev nöjd. Avslutningsvis la jag på en vinjett. Här nedan ser du den färdiga bilden med alla bitar ihop innan färgredigering, textur och vinjett.Jag måste återigen säga att jag är grymt nöjd med hur denna bilden blev, speciellt på den tiden jag la ner på den. Tror jag får se till att göra fler av de här kompositionerna för det är så kul och blir så annorlunda än de "vanliga" bilderna man tar. Det blir något mer magiskt över dem, eller vad tycker ni?


49 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle