• Sarah

Bröllopsfotografering i Stockholm 

Detta bröllopet var inbokat redan i vintras, min första bokning för året. Jättekul och jättenervöst. Stockholm, det kändes stort. Jag kan räkna gångerna jag varit i huvudstaden med två händer, nästan en. Jag var jätteglad över att ha blivit bokad och glad att min pluggkompis från Växjö tipsat brudparet om mig. I och med att det bokades så tidigt var det gott om tid, det var ju flera månader tills det var dags. Jag kunde ta det lugnt och förbereda mig.Nu var det Juli, en månad till bröllopet. Det hade kommit upp massa annat i mitt liv, jag blev husägare tillsammans med min sambo, med flytt och allt vad det innebar. Jag bytte även jobb i samma veva så det var mycket som snurrade i mitt huvud. För bröllop vill jag vara förberedd och stensäker på vad som efterfrågas från brudparet. Inför detta bröllopet hade vi kommunicerat via mail och telefon, brudparet var peppade och hade inga specifika önskemål. Det kändes som de hade förtroende för mig men då blev jag nervös. Med väldigt lite att förhålla mig till var jag rädd att inte leverera till förväntningarna. Jag hade även blivit kontaktad av en anhörig till paret som skulle filma lite under dagen med en förfrågan om jag hade möjlighet att filma kortare klipp som komplement till talen på kvällen. Han var väldigt mån om att det inte skulle störa mitt fotande utan bara om jag kände att jag hade möjlighet. Det blev lite kommunikation fram och tillbaka där med.


Bröllopet närmade sig och var placerat bara veckan efter vår semester på Gotland och Medeltidsveckan. Då jag gick helt in i semestermode blev det ingen planering eller förberedelser för mig under den veckan. Paniken kom på måndagen efter, 5 dagar innan bröllopet. Boende var redan löst, jag fick ockupera en soffa hos min kompis och hans sambo som också skulle på bröllopet, tack för det <3. Det var även han som tipsade om mig till brudparet, tack igen <3. Hursom, paniken. Hur skulle jag ta mig dit? Egentligen överreagerade jag nog då jag inte kände mig förberedd, även om jag fotat bröllop innan var detta helt nytt på ett sätt. Första forograferingen och bröllopet i stockholm. Min plan blev att ta bilen upp dagen innan till min kompis i Bromma. På bröllopsdagen skulle jag ta tunnelbana till Medborgarplatsen och sen en buss till hotellet där bruden förberedde sig. Resten av dagen skulle jag åka med brudens transport till kyrkan och middagslokalen. Låter jätteenkelt och bra eller hur? Såhär i efterhand håller jag med men den måndagskvällen 5 dagar innan kändes detta övermäktigt. När jag hade kollat upp allt detta blev jag lugnare och ju närmare helgen jag kom desto lugnare blev jag. Jag kunde inte vara mer förberedd och jag kunde ju inte göra mer än mitt bästa. En rätt skön känsla ändå.


Torsdag innan bröllopet, jag känner det, nej, inte nu, f*n... Förkylningen kom som ett brev på posten. Vid lunch gick jag hem från jobbet, placerade mig i soffan men en filt och sträckkollade hela tredje säsongen av The handmaid's tale, (wow!). Det var hela köret, huvudvärk, feber, halsont etc. När jag hade energi över packade jag min fotoutrustning och laddade alla batterierna. Nätterna brukar vara värst när man är sjuk och jag är glad att jag faktiskt fick sova. Morgonen efter var det endast en knapp förbättring men att avboka ett bröllop dagen innan är inte en möjlighet, så jag packade ihop det sista och satte mig i bilen för den 3-4 timmar långa bilresan upp till Stockholm.Resan gick väldigt smidigt, ett stopp på vägen för vattenpåfyllning, en ipren och inköp av nässpray. När jag närmade mig stockholm blev jag omringad på vägen. Jag som var van vid endast två filer hade nu en på varje sida, de var tre. Efter lite andningsövningar var pulsen normal igen och jag kände att jag hade koll. Då hände det! En fjärde fil gav sig in matchen! Jag tackar google maps för mitt liv. Haha, skämt och sido det gick ändå rätt bra, men gpsen var jättebra då den sa till när det var dags att byta fil, jättesmidigt. Då det var en del köer var hastigheten närmre 30 km/h vilket jag inte klagade på just då heller. Efter att jag hade lyckats ta mig till min kompis jobb för att hämta upp honom hade jag resten av resan en privat guide, superbra. Kvällen spenderades med god mat, gott snack om allt och ingenting och chill i soffan. En perfekt kväll för "catch up" och uppladdning för morgondagen. Vid tiotiden var vi båda rätt sega så vi sa godnatt och jag kröp ner i soffan och somnade nästan direkt.Morgonen efter vaknade jag, fortfarande förkyld men utvilad. Jag gjorde mig iordning och efter frukost promenerade jag ner till tunnelbanan där jag fick hjälp med biljett. Resan gick som på räls (haha get it?) och efter en dryg timme var jag framme vid hotellet.
Där i hotellsviten möttes av typ 10 tjejer. Jag tog mig in, hälsande på folk och lokaliserade bruden som satt i sminkstolen. Ljuset var inte riktigt vad man önskat. I sviten var sovrummet utan fönster och allrummet längst in hade 2 små fönster högt upp på varje kortsida. Inget som kunde göras åt det så jag körde med det som fanns. Jag ogillar att använda blixt i sådana här situationer där målet är att jag ska vara osynlig.
Vi hade ganska gott om tid för förberedelserna så det var ingen stress. När bruden och tärnan var redo begav vi oss ner till bilen som skulle ta oss till kyrkan. Hotellet låg fint precis vid vattnet så vi tog lite porträttbilder där när vi hade möjlighet samt även vid bilen. Sen begav vi oss mot kyrkan och "first look". När vi svängde in till kyrkan smet jag in i foaljen och hälsade på brudgummen och såg till att han inte tjuvkikade. Kort efter signalerade jag till brud att det var ok att gå ur bilen och komma till oss. Hela händelsen gick så snabbt så jag fick knäppa bilder av bara farten. När väl bruden närmade sig brudgumen så ville de bara se varandra så det blev ingen tid att stanna dem för lite olika vin


Såhär i efterhand kunde vi såklart tagit lite fler bilder även efter att de sett varandra men det var inget jag tänkte på då. Väl nöjda där försvann brudparet in i ett anslutande rum för att invänta vigsel och jag gick för att kolla in själva kyrkan.Kyrkan, Uppenbarelsekyrkan,var enligt mig mer modern och väldigt häftig. Av brudparet hade jag fått instruktioner om att hålla mig på publiksidan. Jag kollade upp vart jag kunde röra mig i lokalen samt stämde av vart filmkameran stod så jag inte skulle synas onödigt mycket i den. Därefter började gästerna anlända och sen var det dags för vigsel.


Vigseln gick bra, jag hade önskat jag kunde komma lite närmare brudparet men jag blev ändå nöjd med bilderna. Jag fällde nästan ett tår för musiken, de som spelade och sjöng var jätteduktiga. Efter akten samlades gästerna utanför för att invänta brudparet och kasta konfetti och ropa "kyss kyss". Lite mingel senare satte sig brudparet i bilen och åkte iväg mot middagslokalen, jag hoppade i lite längre ner på vägen så jag kunde fota när de åkte från kyrkan.Framme vid lokalen tog vi oss till en stor gräsmatta utanför, lite parkaktig för att ta porträtt. Jag insåg ganska snabbt att vi inte hade så mycket till innan brudskålen skulle ske, typ 20 min. Vi var effektiva och jag försökte få så mycket variation jag kunde i bilderna innan vi begav oss tillbaka till gästerna och skålen på terassen. Jag blev lite imponerad av oss att vi hann med så mycket ändå.Under minglet passade jag på att fota lokalen, dukningen och dekorationerna. Innan det var dags att sätta sig till bords skulle vi ta grupporträtt på alla gästerna men även mindre grupper med syskon, familj och vänner. Alla gästerna stod nere på gräsmattan och jag uppe på terassen, på en stol för att komma högre upp, och dirigerade alla. För de mindre gruppbilderna gick jag ner på gräsmattan och fotade därifrån.Under kvällen fotade jag lite bilder på maten, talen och reaktionerna på brudparet. Jag filmade även kortare klipp av brudparet under talen som jag lovat den anhörig som filmade själva talaren. Det var skurning av tårta (jättegod tårta!) och kast av brudbukett innan det var dags för dansgolv. Där hade jag fått instruktionen "fota snygga moves" vilket inte var några problem under kvällen. Ljuset var en annan sak, men det blev många bra bilder ändå. I lokalen hade de även satt upp ett photo booth med massa accessoarer, bra ljus och en printer. Jättekul inslag tyckte jag! Bilderna kunde gästerna lägga i en brevlåda till brudparet eller sätta in i gästboken med en hälsning eller lyckönskning.Kvällen blev ganska lång, jag åkte med kompisen jag sov hos och hans sambo efter klockan två nån gång på natten. Han hade även köpt med sig två stycken redbull till mig som han gett mig när han kom till kyrkan. De var guld värda denna kvällen! Vi pluggade och skrev vår examensuppsats ihop för flera år sen och han vet fortfarande vad jag behöver. Dagen efter sov vi länge, jag tror till klockan ett, och käkade en god frukost på det. Min förkylning var fortfarande kvar men under kontroll. Vi pratade om allt möjligt i några timmar efter frukost innan det var dags för mig att fara hem igen till Forserum.


Totalen blev över 3 300 bilder för denna dagen. Det tog mig ett tag att gå igenom alla och det var svårt att sortera ner till en bra mängd. Dagarna efter skickade jag ett par bilder till brudparet på lite olika delar av dagen. Nån bild i kyrkan, nått porträtt, gruppbilden på alla gäster osv. Jag brukar göra detta om möjligt för de jag fotar. De kan vilja lägga upp något på sociala medier själva, tacka gäster eller bara njuta själva. Jag tycker själv det är kul att ge dem en liten gåva sådär dagarna efter.


Stort grattis till giftermålet!

Det var en ära att få följa er dag och jag hade jättekul!26 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle