• Sarah

Eldfotografering

Spontana fotograferingar brukar ofta bli väldigt roliga. Denna veckan frågade mina kompisar Linus och Paulina om jag ville fotografera dem när de trixade med eld och såklart ville jag det! Vi bestämde tid redan nästa dag så jag packade kameraväskan, laddade batterierna och letade fram mina trogna ledpaneler. Efter jobbet begav jag mig till Forserum utanför Jönköping där de bor. Det var kolmörkt redan då. De hade ett ställe i skogen de trodde skulle passa bra så vi begav oss dit. Vi valde en plats längre in i skogen hellre än i kanten, både för att vi ville ha mycket skog i bakgrunden men samtidigt för att slippa den lilla vind som fanns. Eld + vind är ingen bra kombo.


När vi väl hittat en bra plats som var säker att vifta med eld på började vi plocka upp utrustningen. De hade såklart tagit säkerhetsåtgärder både för sig själva och omgivningen. Jag har fotat eld några få gånger förut och vet att det inte ger jättemycket ljus, därav var ledpanelerna med. Jag satte upp dem på varsin sida av platsen där de skulle stå och riktade dem bort från bakgrunden, mot kameran. Jag ville ha sidoljus på dem och inte lysa upp bakgrunden, bara ge lite detaljer av den. Här kan du se skillnaden på när jag inte har ledpanelerna igång mot när jag har det.Alla bilderna fotades med mitt Sigma 50mm f1.4, mitt ljusstarkaste objektiv. Något som dock skapade problem för mig var att fokusera då det inte är detta objektivets starkaste sida och speciellt inte i de ljusförhållanden som var. Men det gick överlag bra, jag ställde om till manuell fokus ibland och det var inte många bilder som det blev oskärpa på. Då det var en mörk fotografering resulterade det i realtivt långa slutartider för att minska ISO brus. Jag fotade allting med stativ för att undkomma oskärpa på grund av mig men sen gällde det för modellerna att inte göra för snabba rörelser.


Nästa sak som är lite speciellt med att fota eld och speciellt eld i rörelse är att det är inte så sexigt i rörelse. Det gäller att timea in bra eller "fuska" som vi gjorde. På första bilden nedan så snurrar Paulina eldkloten ganska snabbt runt sig vilket gör att eldan blir mindre, det ser inte so coolt ut. Det ger även inte så mycket ljus vilket här gör att majoriteten av ljuset på paulina är från ledpanelerna. Den andra bilden ser ut att vara en actionbild, men, här vajar Paulina eldkloten sakta framför sig och jag passar på att ta bilden i slutet på pendeln, när klotet precis ska vända tillbaka. Då är det som mest still och brinner som mest. Det gör att elden ser "coolare" ut och avger mer ljud på Paulinas ansikte. Elden ger här det mesta ljuset och ledpanelerna används för att skapa djup i bilden genom att separera Paulina från bakgrunden och även ge lite detaljer på skogen hellre än att bakgrunden är helt svart.En önskan Linus hade var att göra en lite längre exponering när han snurrar runt sin eldastav som brinner i varje ände för att skapa en eldcirkel. Det slutade med att jag använda 0,8 sekunds slutartid, bländare 1.4 och iso fick kompensera resten. 0,8 sekunds slutartid är rätt länge för ett porträtt, men inser inte hur mycket man faktiskt rör dig. I detta fallet skulle ju även Linus röra sig, eller rättare sagt hans armar och staven skulle röra sig, men inte resten av kroppen. Det blev några försök men vi fick till en riktigt snygg bild, enligt hans ursprunliga ide.


Vi passade även på att ta en liknande bild på Paulina, även här blev det några försök då hon behövde stå stilla med kroppen. Men vi lyckades!Tanken var att vi bara skulle fota eld men när vi släckte första facklan... Då kom röken fram. Om ni har hört eller läst nånting om att fota rök innan så gäller det att ha den belyst bakifrån, vilket var fallet med mina ledpaneler. Så detta var en lycklig och oplanerat slump. Facklan släcktes och jag gick bananas med avtryckaren och ropade posa posa posa! Vi fick nytändning och det blev helt amazing.Det var en jättekul fotografering och jag blev jättenöjd med resultatet! Knappt jag kan fatta hur bra det blev! Avslutar med några av favoritbilderna, det är för svårt att välja en bland dessa!2 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle