• Sarah

Filma Bröllop för första gången

Nervös. Så nervös. Sen lugn, vi tar det som det kommer. Det bara klickade till. Klart att nervositeten låg och pyrde lite men den bubblade inte upp till ytan igen. Detta var känslan veckan innan min första bröllopsfilmning.

En fotograf vid namn Sofie hade skrivit ut i en facebookgrupp att hon skulle fota ett bröllop som även letade efter en videograf. Jag blev intresserad då jag var sugen på att testa filma bröllop plus att det skulle ske en bit ifrån mina hemtrakter i Blekinge. Efter lite mailande fram och tillbaka med brudparet var vi överens, jag skulle filma hela dagen på deras bröllop. De var införstådda med att jag var ny på just bröllopsfilmning och jag kände mig både nervös och taggad.

Efter det hade jag bara några veckor att förbereda mig. Som många andra projekt använde jag detta som en ursäkt att köpa nya grejer, as you do. Jag införskaffade mig en ljudinspelare, ett nytt objektiv för filmning och ett passande variabelt ND filter. När jag slutade från mitt jobb på Scandinavian Photo i April hade jag även köpt lite avskedspresenter till mig själv, bland annat en gimbal (finally!) som jag nu skulle få testa. En Moza Air 2. Veckan innan bröllopet tyckte jag det var dags att plocka upp den ur kartongen och faktiskt lära mig hur den fungerade, bra där Sarah…

Inför dagen hade jag samlat ihop mitt gear som såg ut såhär:

Canon 6D mark ll (förstakamera)

Canon 6D mark l (andrakamera)

Canon EF 35mm f/2.0 IS (majoriteten filmades med detta)

Variabelt ND filter till 35 mm

Samyang EF 14mm f/2.8

Canon EF 70-200mm f/2.8 IS mark ll

Moza Air 2

Zoom H2n

Röde Videomic Pro

Minneskort

Monopod

Tripod

Extrabatterier + laddare

Jag hade innan bröllopet tagit kontakt med fotografen Sofie och pratat ihop mig lite med henne. Det var första gången jag skulle jobba med en annan fotograf så jag ville inte trampa på några tår i onödan.


Dagen var här! Dagen innan hade jag åkt till mina föräldrar i Blekinge för att sova där för att ha närmre till och från bröllopet. Jag och Sofie möttes upp på Skärva Herrgård där bröllopet skulle ske och åkte sen gemensamt in till Karlskrona där bruden gjorde sig iordning med sina tärnor. Efter att vi kände oss nöjda med material därifrån begav vi oss tillbaka till Skärva där vi passade på att dokumentera lokalen och dukningen.

Brudgummen hade även anlänt och skulle göra sig iordning med sina best man(s?).

När de var i stort sett klara anlände bruden med följe till Herrgården varvid Sofie fotade lite gruppbilder på dem i morgonrockar innan det var dags för dem att klä om och sedan begav vi oss ut. Det var dags för bruden och brudgummen att se varandra för första gången, first look. De hade sedan tidigare valt ut en plats att fota på och brudgummen var redan positionerad när vi begav oss dit med bruden. Sofie styrde och jag som filmade hängde liksom bara på och försökte att inte vara i vägen men samtidigt få material till mig själv. Det är alltid lite speciellt när brudparet ser varandra i bröllopskläderna första gången, jag är väldigt förtjust i att göra en first look.

När de äntligen fått se varandra och spänningen lagt sig lite tog Sofie kommandot och det var dags för enskilda porträtt och därefter porträtt med alla tärnor och best man(s?). Efter det var det bara att vänta på att gästerna skulle anlända. Jag passade då på att rigga på vigselplatsen som skulle vara utomhus. Jag placerade ljudinspelaren på ett stativ invid en blomkruka längst fram i gången för att få bra ljud och sen min andrakamera med 70-200 på att stativ längst bak för att få med hela vigseln. Därefter begav jag mig nerför den långa branta backen ner till havet. Gästerna skulle komma med skärgårdsbåten och det var ett önskemål att jag skulle filma deras ankomst. Efter att jag väntat en stund började det regna lite smått varvid jag småsprang uppför branten för att täcka över min utrustning. Andfådd kom jag upp och då hade Sofie täckt över min kamera med sin jacka, stort tack!! Jag pustade ut och begav mig ner till havet igen och väntade. Tillslut såg jag båten med gästerna, filmade när de la till vid bryggan och sen följde jag med dem upp till vigselplatsen och filmade lite mingel innan det var dags för vigsel.

Av alla moment under ett bröllop är det vigseln jag alltid är mest nervös för. Där går inget att göra om, det händer snabbt, jag vill vara på 5 ställen samtidigt och jag är begränsad i vart jag kan röra mig. Det går inte att stå en meter framför brudparet med kameran i deras ansikte liksom. Minns du att jag sa att jag hade ställt upp min andrakamera på ett stativ längst bak? Något jag inte räknat med var att publiken reste sig upp, och fortsatte stå. Kameran såg inget annat än ryggar... När jag insåg det flyttade jag kameran lite fram till mittgången med missade att justera fokus. Så kameran såg nu brudparet men väldigt blurrigt, haha. Detta är sånt jag inte inser försen i efterhand när jag kollar på materialet, en lärdom helt enkelt. Tur jag har två kameror. Vigseln fortlöpte och sen var den över, jag hoppades jag hade tillräckligt med klipp som var bra. När brudparet gick genom mittgången med konfetti kastandes över sig tror jag att jag fick ett väldigt bra klipp på.

Efter vigseln var det mingel, efter att ha filmat några klipp gick jag in och passade på att pusta ut. Min arm var helt slut efter att ha burit gimbalen så länge och jag var inte van heller. Fotografen avvek vid den tiden då hennes jobb var över så då blev jag ensam. Det blev en till två timmars dötid innan det var dags för gästerna att sätta sig till bords. Jag hade då riggat upp min andrakamera med 70-200 och mikrofon i ena änden av lokalen pekandes mot där talarna skulle stå. Ljusinspelaren hade jag lagt uppe på en högtalare.

Kvällen blev lugn, jag filmade lite mingel runt borden innan det var dags för det första talet, brudens far. Jag klickade igång min andrakamera och tog min förstakamera med en monopod och placerade mig för att fånga brudparets reaktioner på talet där jag inte var i vägen. Det var ett jättebra tal med mycket känslor av både talare och brudpar. Jag gick för att stänga av inspelningen från andrakameran och möttes av… u guessed it, en död kamera. Batterier var slut. Mitt hjärta sjönk, detta var ett av de viktigaste talen, jag kände mig så dålig. Jag satte in ett nytt batteri i kameran och kollade filerna för att se hur mycket av talet som kom med, jag hittade ett klipp på 5 sekunder… Jag tog några djupa andetag. Jag fick nu sätta mitt hopp till att ljudinspelaren får in bra ljud ovanpå högtalaren så jag kan ge ljudet till brudparet sen i alla fall. Jag kunde inte låta detta fälla mig nu, det fick bli en lärdom, jag kollar mycket oftare batterinivåerna på mina kameror nu.

Resten av kvällen gick bra, alla talen filmades med framgång och jag fick mat i mig efter 6-7 timmar med tom mage, lärdom att ha med snacks! Efter maten i en paus haffade en gäst mig och sa att han var tillfrågad att fota en gruppbild på alla gästerna utanför byggnaden i nästa paus. Det var tänkt att fotografen skulle fota alla efter vigseln men på grund av regn blev det inte så sen slutade fotografen för dagen. Han frågade om jag kunde ställa upp då jag troligtvis hade bättre utrustning än honom. Jag ställde såklart upp och alla samlades utanför lokalen för gruppbild.


Efter det var det lite tal till och sen massa mingel, dötid för mig, och sen framåt midnatt var det dags för första dansen. Den skulle ske utomhus med gästerna hållandes tomtebloss. Inte jätteroliga förutsättningar att filma i men jag gjorde mitt bästa och tror faktiskt att det blev rätt bra. Efter dansen fångade jag brudparet och stämde av med dem att det var ok att jag avvek. Efter lite kramar och lyckönskningar packade jag ihop och begav mig hem till mina föräldrar för att nästa dag åka hem.

Hemma i Forserum (utanför Jönköping) igen la jag in allt material i datorn och började redigera ihop talen. Jag ersatte ljudet i kameran med det jag fått från ljudinspelaren och mixade in lite klipp på reaktioner jag tagit till respektive tal. Jag skulle börja med det första talet och hittade ett litet klipp jag filmat på brudens far från en annan vinkel, jag tog en stillbild från det klippet och la på ljudet från ljudinspelaren. Inte som jag velat ha det med film men ljudet är viktigast. Jag gick vidare till nästa filmklipp och nästa tal när… Jag ser brudens far stå och tala. Vänta va!? Jag kunde inte tro det, klippet fanns! Jag hoppade till slutet för att se när batteriet hade tagit slut och kameran slutat filma. Den hade filmat HELA talet! Det sista ”skål” var inte med men allt annat.

Vilket. Jäkla. Flyt.

När jag skriver detta är alla talen färdigredigerade och jag har kommit en bit på själva filmen, den är nästan 2 minuter lång och jag har bara kommit förbi förberedelserna. Jag har ett antal timmar av redigering kvar att göra men det känns som att det kommer bli så bra! Det var en väldigt lärorik dag och jag hoppas att brudparet blir nöjda. Jag ser fram emot att visa dem det färdiga resultatet och även er som läser bloggen här.

15 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle