• Sarah

Medeltidsvandring Skurugata

Uppdaterad: 11 nov 2019

Vi försöker göra detta till en tradition. Min kompis Ikka är i spetsen och drar i dessa vandringar som är så mysiga! Förra året var startskottet, då gick vi Dumme mosse vilket var jättemysigt och jag har skrivit ett inlägg tidigare om det, hittas HÄR!


I år var det dags att gå Skurugata utanför Eksjö. Det är ett naturreservat kring en lång bergsskreva som sträcker sig omkring 800 meter, mellan 7 och 24 meter bred och på sina ställen upp till 35 meter djup! Jag hade bara sett det på bild innan men var superpepp på detta besök som planerats långt i förväg.


I sann roadtrip-anda begav vi oss iväg under förmiddagen och anlände strax efter 10. Det hade då börjat regna men medeltidsklädda med flera lager ull på oss var det inga problem. Vi traskade in i skogen och efter ett par hundra meter började det bli brantare och vi fick en hög klippvägg på vår ena sida. Skogen var helt magisk och med ljuset var det som hämtat från en sagobok. Fotografen var supernöjd!


I början var det bara en klippvägg på vår vänstra sida men ju längre in vi kom, desto mer tornade det upp sig på båda sidor om oss. Marken var full av sten med vassa kanter och jag var glad över mitt beslut att ta gympadojor på mig. Resten av sällskapet hade gått "all out" och körde läderskor med lädersula. Det tog det väldigt försiktigt.
Det var många ställen som gav perfekta uppställningar för bilder.Sänkorna blev djupare och efter ett par stycken nådde vi till den djupaste delen. Jag bara stod och gapade en stund och tog in platsen. Det var så jäkla häftigt! Jag kan knappt fatta att naturen har skapat detta, helt fantastiskt. Vi stannade en stund på denna platsen, dels för en paus men även för att ta lite coola bilder.På vandringen träffade vi även på mycket människor, som såklart var nyfikna på vilka vi var. Ibland spelade vi med och frågade vilket år det var när någon undrade om vi kom från ett visst årtal. Uppmärksamheten tillhör lite när vi gör dessa vandringarna och vi stannar gärna och svarar på frågor eller poserar för bilder.

Omgivningarna var vad jag skulle kalla en riktig trollskog. I slutet av sänkan kom vi till en liten källa som vi såklart provdrack ur, smakade som kål konstaterade en av deltagarna som glatt fyllde sitt vattenskinn. Efter vår lilla paus där fortsatte vår vandring, nu uppför för att nå det som kallas Skuruhatt, högst upp över sänkan. Det blev inte så många bilder tagna här, eller filmat för den delen ( jag filmade hela vandringen med men håller fortfarande på att redigera den). Vägen upp var brant och det var många pauser för att andas. Man blir rätt varm i yllekläder om man anstränger sig tydligen. Who knew?


Tillsist kom vi upp på toppen och blev belönade med denna fantastiska utsikten!

Och Ballerina kex! Inte glömma dem! Här satt vi och pustade ut efter vandringen och begav oss sedan till bilen den lilla (och plana) sträckan som var kvar.


Avslutningsvis var det en supermysig vandring på en plats där jag verkligen rekommenderar ett besök till! Jag ser redan fram emot nästa vandring!


Psst, det blev även en film om vandringen!


26 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle