• Sarah

Självporträtt med hudreturchering

Idag kom det, behovet att skapa. Det dyker upp väldigt starkt ibland men rätt ofta (tyvärr) lyser det med sin frånvaro. Hursom, idag skulle vi egentligen befunnit oss på Söderköpings gästabud i ett läger med ett gäng vikingar. Men sambon har överansträngt armen och kan knappt röra den så det blev inget lägerliv. Men förhoppningsvis åker vi upp och besöker över dagen nån gång i helgen. Jag hade tagit ledigt från jobbet idag för detta men då blev det en hemmadag istället, jag klagar inte, speciellt inte eftersom fotobegäret passande kom.Mobilbild

Då vi bor i en 4a har vi varsitt hobbyrum och min är såklart en "studio" som jag egentligen inte kommit iordning i ännu. Fotosaker stod i flyttkartongerna i garderoberna och jag har inte orkat ta tag i att plocka upp dem ännu, jag hade ju allt jag behövde. Jag visste vart bakgrunden var, kameran, objektiven, stativet, blixt, softbox och blixtsändaren man har på kameran... Vänta va? Vart är den? Sändaren låg inte där jag sett den sist... Ville ju fota med blixt! Detta blev nu dagen jag packade upp alla fotogrejer ur lådorna. Såklart låg den lilla sändaren i den sista lådan jag packade upp. Resterande saker ligger nu i en fin hög på golvet tills jag tar mig tid att plocka iordning, för därefter ville jag fota. Tror ni jag använde blixten någon gång? Nope... Upptäckte att jag hade så härligt ljus från fönstret!


Sigma 50mm f1.4

Kameran jag har är en Canon 6D som har inbyggd wifi och jag visste sedan tidigare att man genom en app kunde fota live-view. Så att du i mobilen kan se vad kameran ser, ändra inställningar samt trycka av. Men det var först under medeltidsveckan sen jag testade detta på riktigt och nu vill jag bara använda funktionen mer. Jag tycker om att fota just självporträtt då det är en liten utmaning och (för att vara ärlig) så är man lite narcisistisk. Det är även ett bra sätt att lära sig posera och därmed kunna implementera det när man fotograferar andra.
Ytan i rummet är inte så stor (och det är väldigt rörigt och mycket smågrejer där inne just nu) men det funkade faktiskt helt ok. Min plan var bara headshots så jag körde lite med Sigma 50mm f1.4, Canon 85mm f1.8 och även mitt Canon 100mm f2.8 L macro. Jag hade tänkt att jag skulle försöka få till lite gammaldagsliknande foton, därav den beiga bakgrunden men det blev att jag fotade mest med macrot faktiskt.Canon 100mm f2.8 L

Att få till skärpan rätt på ögonen och inte på ögonfransarna var lite komplicerat när man fotade via mobilen. Det tog lång tid att fokusera rätt och sen fick jag sitta superstilla tills bilden var tagen. På många bilder hamnade focus på fransarna, tur var så hade jag tagit massa bilder så några blev skarpa. Att fota med macro med ett motiv som inte är statiskt blir nog mycket enklare om man bara använder kamerans avtryckare.


När jag kände mig nöjd (när mobilens batteri dog) laddade jag över alla bilder i lightroom. En närbild föll mig i smaken och jag testade på att redigera huden lite mer, det var länge sedan och jag är lite ringrostig men blev ändå nöjd. Vanligtvis jobbar jag bara i lightroom men när det blir lite mer avancerade grejer som retuchera hud, klona bort mer komplicerade saker och liknande använder jag även photoshop.


Före

Canon 100mm f2.8 L

Jag lyckades få till en lite gammal look på en annan bild jag tyckte blev bra, trots mitt riktigt rufsiga hår. De brukar få så fina lockar efter att jag sovit med det i en bulle men idag ville de inte och blev bara rufsigt, men gillade det ändå. Jag använde mitt 85mm till denna och den är inte nådig i skärpa, allt syns! Men då får jag lite mer träning i att retuchera hud. Jag kan tycka att det är svårt ibland att få till en bra balans, att jämna ut huden med att bibehålla strukturen så att det inte ser fejkat ut. Enligt mig lyckades jag rätt bra här nedan faktiskt och jag är jättenöjd med färgerna!Canon 85mm f1.8

En dag väl spenderad, nästa gång får jag ge mig på lite blixtar med. Vill även ut och fota men det har regnat flera dagar nu så får se om det blir något tillfälle i helgen. I veckorna efter jobbet börjar det redan bli lite för mörkt, det märks så tydligt att dagarna blir kortare nu. Hade egentligen tänkt att avsluta här men jag satt och redigerade bilderna samtidigt som jag skrev detta inlägget och hittade en bild till som jag verkligen gillade. Redigeringen lyfte verkligen bilden och jag känner mig lite som en filmposter! Så jag avslutar med den istället.Canon 100mm f2.8 L
17 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle