• Sarah

Torpa stenhus och cotehardien

Idag har vi tagit en trip till Torpa stenhus medeltidsdagar. Dagen startade med att jag steg upp kl 6 (!?). Ja, det stämmer faktiskt. Jag har i en vecka pysslat med en cotehardie till David som jag var fast besluten om att han skulle kunna ha just denna dagen. Igår hade armarna precis kommit på men de saknades knappar på båda och då kunde han ju inte ha den. Så jag gick upp kl 6 (ja jag är fortfarande seriös) satte igång "Bring it on" på Netflix och började sy. Kl 8 vaknade David och kikade in i vardagsrummet där jag satt. Vid frågan hur länge jag varit uppe gav jag bara en oskyldig min till svar och fortsatte sy.

Klockan närmare sig 9 när vi skulle åka, armarna var ihopsydda och fixade, saknades nu knappar och knapphål. Jag packade min fina korg med hantverket, iklädde mig medeltidskläderna och så bar det iväg.


Bilfärden bestod av, you guessed it, sömnad. En dryg timmes bilfärd, det hinner man långt på! Dock var det ingen hit att sy när vi väl kom av motorvägen till slingriga grusvägar... Hade hjälp i bilen av min kompis Paulina som blev introducerad i den ädla konsten av att göra knappar i tyg. Hon var superduktig! När vi väl anlände till Torpa, så saknades två knappar och fem knapphål för att den skulle kunna användas... Så korgen fick följa med på marknaden.


Likt förra året när vi besökte sist var det en varm dag, så halmhatten var på! Vi strosade ett varv på marknaden först medans vi orkade då det redan var rätt varmt sen satte sig Paulina och jag i skuggan för att... that's right! Sy! Jag var fast bestämt i att David skulle ha detta plagget på sig idag! David och Linus (Paulinas respektive) anslöt efter en stund och slappade lite i skuggan. Där i skuggan av några träd framför självaste Torpa stenhus färdigställde vi den sista ärmen så att den skulle kunna bäras. David fick såklart byta från plagget han hade på sig till det nya. Så stilig han blev!Kameran var inte uppe så mycket idag utan vi strosade mest runt. Då jag praktiskt taget har sytt hela veckan och kommer sy en massa mer de kommande två var det skönt att komma iväg lite och använda de kläder man redan har. Vi kollade på SMAC när de hade uppvisning i fighting, alltid lika underhållande. Bästa var när två körde sten, sax, påse med handskarna på, så det var omöjligt att se vad de båda valde. De körde ett par gånger sen förlorade uppenbarligen en och svarade med att drämma till den andra med näven i hjälmen vilket startade ett litet slagsmål, underbart!


Jag hittade ett helt underbart bälte på marknaden! Så fint och jag gjorde "misstaget" att testa det och jag var såld. Det var bältet med sekunderna senare då jag swishat pengar till säljaren. Mitt!! Jättekul med tanke på att jag sällan hittar saker jag väldigt gärna vill ha på marknader, jag brukar mest vela påpekade David.


När vi satt oss i bilen igen för att åka hem ger David mig en påse från Historiska Fynd och ber mig titta. Jag frågar vad han nu har köpt varvid han säger att det är till mig. Underbara människa har i smyg köpt ett vikingatida nålhus till mig på marknaden utan att jag märkt det. Han är så söt!


Med det så tackar vi Torpa stenhus medeltidsdagar för detta året och ser fram emot nästa! Nu ska det fortsättas sy inför Gotland, 2 veckor kvar nu och projekten ökar!? Hur kan detta komma sig, det var ju samma sak förra året, lär man sig aldrig?


Så man längtar till Medeltidsveckan men samtidigt önskade man att man hade mer tid på sig till förberedelser. Vilket man hade haft, om man börjat i tid. Jag är nog lite av en prokrastinerare, jag erkänner.

19 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle