• Sarah

Winter 2019 | Reenactmentevent i Halden (NO)

Min sambo brukar träna med en grupp vikingreenactors och vi blev medbjudna att följa med dem på en träningshelg med massa andra vikingar. I Norge! Såklart tackade vi ja och i helgen bar det av. Vi bilade upp från Jönköping och när vi närmade oss gränsen var vi lite pirriga, ingen av oss hade varit i Norge förut eller på något liknande event.


Efter drygt 4 timmar, inklusive matpaus körde vi in i Halden. Det var då kväll men vi kunde tydligt se siluetten av en stor fästning som överblickade staden. Jag hade läst att den fanns men inte trott att den var i denna storleken. Vi hade väntat oss en liten ruin så vi blev klart överraskade. Besök dit ligger numer på vår bucketlist då vi inte fick tid till det denna helgen.


Eventet hölls kring en idrottshall där många även sov under nätterna. Vår grupp var en av dem som skulle inhysas i ett klassrum i den intilliggande skolan. När vi anlände packade vi upp och begav oss till idrottshallen där ett antal personer höll igång med lite sparring. Vi träffade några bekanta och jag knäppte lite bilder på de som sparrades sen gick vi och la oss.


Lördagen gick vi upp klockan 8, klädde oss i våra vikingakläder och gick för att äta frukost. Därefter var det en allmän genomgång av regler och träffzoner inför de kommande träningarna följt av uppvärmning ute på fotbollsplanen. Jag var inte involverad i själva träningen utan stod vid sidlinjen med min kamera (Canon 6D M2 + Canon 70-200 f/2.8 IS II). Sammanlagt var vi 240 pers anmälda där majoriteten deltog i träningen. På förmiddagen pågick träningen på de olika gräsplanera med olika övningar både i större och mindre grupper. Jag pratade en stund med en trevlig tjej som också körde 70-200 fast med Nikon. Hon var från Oslo och norsk så samtalet var lite knaggligt då jag ibland har svårt att förstå norska. När hon laddade upp sina bilder från eventet kikade jag närmare på hennes instagram och omg.. Hon är tydligen en norsk bloggare med underbara hästar som är inblandad i massa häftiga grejer! Lite coolt ändå, hoppas jag inte gjorde bort mig. Kika in på hennes instagram!


Efter lunch var det dags för hela gänget att bege sig ut i den intilliggande skogen för strid i terräng. Jag var lite sen ut för detta då jag blivit nedkyld under förmiddagen för jag hade för lite kläder på mig. Jag hade bara brokor, hosor, en t-shirt med en tunn och en tjockare kjortel över samt en sköldehamnshätta. Det var inte många plusgrader samt det regnade och blåste en del så inte konstigt att jag frös. Men nu var jag på gång igen, plussat på underställ och en mantel, good to go!


På grund av mitt ombyte var jag senare ut än alla andra så gräsplanerna var helt tomma. Tur nog hade jag fått skogen utpekad för mig tidigare och när jag närmade mig kunde jag höra dem. Över 200 vikingar i en skog, inte så svårt. Det var väldigt kuperad terräng och när jag tillslut såg folksamlingen en bit bort kom jag upp på en skogsväg helt täckt av is. Med mild i luften hade isen börjat smälta vilket lett till att det var glashalt. Har du varit på en curlingis nångång? Detta var värre. Stod du till i lutning så gled du. Något som nedan herre demonstrerar.Skogen gav sån häftig bakgrund till bilderna då allt var i neutrala toner och inga skarpa färger som störde. Roligaste fotoplatsen denna helgen skulle jag nog säga, även om jag fick se till att hålla mig undan för det var folk precis överallt med vapen.Träningen pågick ända till skymningen men jag fick bra bilder ända till slutet. När jag laddade in bilderna i datorn senare såg jag att isovärdena var rätt höga till följd av detta men min kamera hanterar det som en mästare. Efter träningen bytte vi till moderna kläder och ett gäng begav oss till närmsta pizzeria. David hade gått på om att i Norge kostar allt mer och vi var nyfikna på var en pizza/kebabrulle skulle landa på, typ 150 spänn? Jag gav 95 för en rulle (lite mindre än normalt i storlek) och David 120 för en stor pizza (ett mellanting av vanlig pizza och familjepizza). Dock tog det en bra tid att få maten och de hade bara 4 bord på plats. En tjej i vårt sällskap fick skicka tillbaka sin mat 3 gånger tror jag för att de inte förstod att hon inte ville ha något kött på. Vi fick allmänt vänta ganska länge på maten men fick den tillslut, dock fick David nog vänta 15 min längre än mig, då hade vi redan väntat i 40 min. Några var och hämtade under tiden men ändå, verkade inte vara jättemycket att göra. Min rulle var ok men långt ifrån vårt favvoställe Valentino nära vår lägenhet i Jönköping. Med mat i magarna begav vi oss tillbaka för lite umgänge med trevligt folk för att sedan slockna i våra sovsäckar.


Dagen efter vaknade vi lite tröttare än dagen innan, som jag märkt att man tenderar göra när man sover borta på event. Vi gick och införskaffade lite frukost och packade sedan ner alla sovgrejer till bilen så vi skulle vara redo att bege oss efter lunch. Denna dagen hade vi fått en massa dimma, lite tråkigt tyckte jag först innan jag insåg charmen. Det var nämligen tack vare dimman som jag fick den här coola bilden! Jag är så nöjd med den och kan knappt fatta att jag tagit den bilden.


Denna sista dagen bestod till majoriteten av linjestrid för vår grupp. Den coola bilden ovan togs på en annan mindre grupp som körde en annan typ av träning med lite mer rustning och fler träffytor. En övning jag stannade för att se var när de skulle bygga sköldmur 2.0. Det innefattade, istället för standar mur med sköldar på varje sida, sköldar både på varje sida men även över dem och även över huvuden på människorna. Tränaren var engagerad och manad att testa muren genom att kasta sig själv mot den. Jag lyckades med nöd och näppe fånga ögonblicket på bild!


Och såhär såg det ut när de "kraschade"


Jag fick ytterligare några snygga bilder på den "vanliga" linjestriden innan det var dags att byta till moderna kläder och påbörja den 3-4 timmar långa bilresan hem. Som tur var hade vi lite lösgodis kvar sen resan upp. Här är några av de bästa bilderna från sista linjestriderna i dimman!
Stort tack till arrangörerna för denna helgen och Östgöta Hird som vi åkte med!


Arrangör: http://www.vikverir.no/Alla bilder jag tog under helgen kan ni hitta här!

Winter - Training weekend 2019Ps: Träffade även en liten tjej vid namn Puck (stavning?) som var helt otroligt söt! Tog mod till mig och bad mamman att få fota henne vilket jag fick. Hur söt är hon inte?
14 visningar0 kommentarer
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle